Dear DAVID Community,

As you are probably aware, the entire DAVID company, team and product range has been integrated into HP Inc.
This forum is now read-only. Relevant content has been migrated to HP and merged into HP's Support Forums on November 1, 2016.

To start new discussions for 3D Scanning, please register and post your new topic at the HP Support Forums

Calibration fails everytime

The place for questions, problems, comments and tips regarding the camera calibration.

Re: Calibration fails everytime

Postby Sven » Wed Aug 04, 2010 11:11 am

Hi Gunter,
You don't need to scale the offset for the V3 pattern. The value 60 has no meaning any more. Sorry for the confusion that we had with the old patterns...
I assume 496.5 mm is how far you have moved the "cut line" of the pattern away from the Y axis.
Just put 496.5 in the offset_z of the left pattern and in the offset_x of the right pattern.
Your rotation values are correct.
Please let me know if it works. :)
Sven
User avatar
Sven
DAVID Developer
 
Posts: 1541
Joined: Mon Jan 22, 2007 8:59 am
Location: Braunschweig, Germany

Re: Calibration fails everytime

Postby MagWeb » Mon Aug 09, 2010 9:00 am

Hi Sven,

well doing that, me and Godehardt tried again to get the corner calibrated using the new patterns: :( without success :(
DAVID found all visible markers, but calibration failed.

Finally we switched back to the old patterns (and a modified calibpoints.dat) and this worked as usual....

Back home again, I´m going to do some further tests on this.

So long Gunter
MagWeb
Moderator
 
Posts: 2499
Joined: Wed Jul 18, 2007 8:48 pm

Re: Calibration fails everytime

Postby Sven » Mon Aug 09, 2010 10:58 am

Hi Gunter,
If you post/send me the camera image that you can't calibrate, maybe I can find out why it fails...
Sven
User avatar
Sven
DAVID Developer
 
Posts: 1541
Joined: Mon Jan 22, 2007 8:59 am
Location: Braunschweig, Germany

Re: Calibration fails everytime

Postby hunkatibor2 » Mon Aug 09, 2010 3:38 pm

Hi Davidias
I can help small one. My new camera Lifecam Cinema I was not able to calibrate it the V3 panel . It gave the solution : I placed it onto one not lived the focus and was good immediately then .
Tibor
http://www.techradar.com/reviews/pc-mac ... 004/review
Intel Xeon E5410 2.33GHZ 16GB RAM Windows 7 64bit David 4.5.0
2 Basler A622F camera 2 Tamron Asfirical AF 28-80mm lense
LG DLP Projector PF1500G Canon D40 Tokina 17-70mm 1:2.8-4,5
Humanti Calibration panel system and Alignmed&Two camera
hunkatibor2
 
Posts: 1408
Joined: Tue Mar 16, 2010 4:26 pm
Location: Hungary

Re: Calibration fails everytime

Postby MagWeb » Mon Aug 09, 2010 8:34 pm

Hi,

Tibor: Sorry, could you point out what you mean by "I placed it onto one not lived the focus" ? (Did you set the cam a bit unsharp ? )

Sven: We did a shot, but unfortunately I was lost in our efforts... :(
Today I tried to reconstruct the issue - but here at home: any calibration on a 120° angle with an offset using V3 patterns works without problems... hmmm...Either we still had some calculation error of the offset (but I cann´t believe that) or our problems were caused by some different reason.
Just some thought: Is there some time limit involved in the calibration?.... The system was rather slow due to a rather long USB cable...

We´ll have to wait, till Godehardt will try it once again, to get a shot.

Thanks for your help
Gunter
MagWeb
Moderator
 
Posts: 2499
Joined: Wed Jul 18, 2007 8:48 pm

Re: Calibration fails everytime

Postby Sven » Tue Aug 10, 2010 1:11 pm

Hi Gunter,

No there is no time limit in camera calibration. Also the calibration speed should not depend on any USB device...

Sven
User avatar
Sven
DAVID Developer
 
Posts: 1541
Joined: Mon Jan 22, 2007 8:59 am
Location: Braunschweig, Germany

Re: Calibration fails everytime

Postby hunkatibor2 » Tue Aug 10, 2010 4:01 pm

hi Magweb
fókusz . how works in the camera . An engine or the software move the lentil.
Intel Xeon E5410 2.33GHZ 16GB RAM Windows 7 64bit David 4.5.0
2 Basler A622F camera 2 Tamron Asfirical AF 28-80mm lense
LG DLP Projector PF1500G Canon D40 Tokina 17-70mm 1:2.8-4,5
Humanti Calibration panel system and Alignmed&Two camera
hunkatibor2
 
Posts: 1408
Joined: Tue Mar 16, 2010 4:26 pm
Location: Hungary

Re: Calibration fails everytime

Postby tigus » Mon Aug 23, 2010 12:17 am

Hi there

Make sure all necessary software is installed on your computer: Microsoft .NET Framework 2.0 or higher and DirectX9 or higher.

http://www.david-laserscanner.com/?section=Downloads
tigus
 
Posts: 15
Joined: Tue Aug 17, 2010 10:20 pm

Re: Calibration fails everytime

Postby MagWeb » Fri Aug 27, 2010 1:33 pm

:roll: :| :lol: :roll: :| :evil: :lol: :?

Oh my god:

After controlling the put in values, the cam settings, the points´sizes, the accuracy of the whole setup, many phone calls and sleepless nights over three weeks......

What did I do wrong?

I calculated the values using the WIN calculator, copied and pasted them to DAVID´s advanced settings - allready some idea?

The WIN calculator gives a colon as decimal marker not a dot

BUT DAVID only can read dots as a decimal marker :oops: :oops: :oops: Interesting find:
Using colons in the Offset values makes the calibration fail!



Sorry Erhard, but some simple things often are hard to find....

@ Sven : Shouldn´t one add a warning if wrong formats are set in the advanced settings - but for me I´m sure, I will never forget this any more. :lol: :lol: :lol:

EDIT: Also if you put a value with a colon instead of a dot into the SCALE textfield: Calibration will fail!
MagWeb
Moderator
 
Posts: 2499
Joined: Wed Jul 18, 2007 8:48 pm

Re: Calibration fails everytime

Postby Sven » Wed Sep 01, 2010 10:11 pm

Sorry Gunter... To be honest I knew about this problem... :oops:
Now I have fixed it. The next DAVID version will accept both period and comma as decimal separator.
Sven
User avatar
Sven
DAVID Developer
 
Posts: 1541
Joined: Mon Jan 22, 2007 8:59 am
Location: Braunschweig, Germany

Re: Calibration fails everytime

Postby Sven » Fri Sep 03, 2010 3:30 pm

If you want you can use the latest beta, "2.6 beta4": viewtopic.php?p=13583#p13583
It should be able to deal with commas.
Of course it won't accept any 1000 separators. 123456.789 can be entered as 123456.789 or 123456,789, not as 123,456.789.
EDIT: In that version, Poisson Fusion fails. :-(
Sven
User avatar
Sven
DAVID Developer
 
Posts: 1541
Joined: Mon Jan 22, 2007 8:59 am
Location: Braunschweig, Germany

Re: Calibration fails everytime

Postby Sven » Mon Sep 06, 2010 11:14 am

Please try the beta 5:
http://www.david-laserscanner.com/freew ... _beta5.zip
and please let me know if you have any problems with it!
Thanks
Sven
User avatar
Sven
DAVID Developer
 
Posts: 1541
Joined: Mon Jan 22, 2007 8:59 am
Location: Braunschweig, Germany

Re: Calibration fails everytime

Postby MagWeb » Mon Sep 06, 2010 7:19 pm

Hi Sven,

tried 2.6 beta 5 with several odd angles and offsets using "," and "." (even mixed) as separators:

No problems here any more. Calibrations works here :D
thanks for fixing that

Gunter
MagWeb
Moderator
 
Posts: 2499
Joined: Wed Jul 18, 2007 8:48 pm

Re: Calibration fails everytime

Postby hunkatibor2 » Fri Sep 10, 2010 2:34 pm

Hi Sven
His text lord is not visible after the rescue for me.
Tibor
Intel Xeon E5410 2.33GHZ 16GB RAM Windows 7 64bit David 4.5.0
2 Basler A622F camera 2 Tamron Asfirical AF 28-80mm lense
LG DLP Projector PF1500G Canon D40 Tokina 17-70mm 1:2.8-4,5
Humanti Calibration panel system and Alignmed&Two camera
hunkatibor2
 
Posts: 1408
Joined: Tue Mar 16, 2010 4:26 pm
Location: Hungary

Re: Calibration fails everytime

Postby Sven » Fri Sep 10, 2010 2:41 pm

Hi Tibor,
Sorry your translation has produced an absurd sentence. What do you want to say? :D :?:
Sven
User avatar
Sven
DAVID Developer
 
Posts: 1541
Joined: Mon Jan 22, 2007 8:59 am
Location: Braunschweig, Germany

PreviousNext

Return to Camera Calibration

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron